Advertisement

Tarifa o nagradama i naknadi troškova za rad advokata Republike Srpske

 Tarifa o nagradama i naknadi troškova za rad advokata


(Advokatska tarifa RS)

("Sl. glasniku RS’, br. 68 od 22. jula 2005)



Na osnovu člana 15. Zakona o advokaturi i člana 12. Statuta Advokatske komore Republike Srpske, Skupština Advokatske komore Republike Srpske na sjednici održanoj dana 12. marta 2005. godine usvojila je sljedeću:

TARIFU
O NAGRADAMA I NAKNADI TROŠKOVA ZA RAD ADVOKATA

Čl.1.
Tarifom o nagradama i naknadi troškova za rad advokata (u daljem tekstu: Tarifa) određuju se visine nagrade koja pripada advokatu za rad u izvršavanju djelatnosti advokata i određuje visina naknade troškova u vezi sa tim radom, ukoliko pismenim ugovorom između advokata i njegovog klijenta nije ugovoreno drugačije.

Čl.2.
Advokatu pripada nagrada za izvršeni rad:

Tar.br.1.
KRIVIČNI POSTUPAK
Za sastavljanje podnesaka: 

Inicijalnog podneska, prijedloga za odlaganje izvršenja kazne, uslovni otpust, brisanje osude, rehabilitaciju i molbe

80 bodova

Obrazloženje odštetnog zahtjeva

50% od nagrade iz Tar.br.2.

Podnesaka u prethodnom postupku, nakon potvrde optužnice i u toku glavnog pretresa

50% od nagrade iz st.2. ovog Tar.br

Prigovora protiv optužnice

75% od nagrade iz st.2. ovog Tar.br


Za odbranu optuženog (fizičko ili pravno lice) i zastupanje optuženog na ročištima:

Pred sudijom pojedincem osnovnog suda

100 bodova

Pred vijećem osnovnog suda

200 bodova

Pred okružnim sudom

300 bodova

Pred vijećem vrhovnog suda i Suda BiH

400 bodova


Za odbranu optuženog (fizičko ili pravno lice) i zastupanje optuženog na neodržanom ročištu ili pretresu advokatu pripada 50% nagrade iz stava 2. ovog Tar. broja.

Za sastavljanje žalbe protiv presude, prijedloga za ponavljanje postupka i žalbe protiv rješenja o odbijanju prijedloga za ponavljanje postupka advokatu pripada nagrada kao i za odbranu odnosno zastupanje po st.2. ovog Tar. broja uvećana za 50%.
Za sastavljanje odgovora na žalbu protiv presude advokatu pripada nagrada kao i za odbranu odnosno zastupanje po st.2. ovog Tar. broja.
Za sastavljanje žalbe protiv rješenja, osim rješenja iz st.4. ovog Tar. broja, advokatu pripada nagrada kao i za odbranu odnosno zastupanje po st.2. ovog Tar. broja.
Za učešće advokata u istrazi, pregovorima sa tužiocem o krivici osumnjičenog i u izjašnjavanju o krivici advokatu pripada nagrada kao i za odbranu odnosno zastupanje po st.2. ovog Tar. broja.

Tar.br.2.
OSTALI POSTUPCI (u procjenjivim stvarima)
Za sastavljanje inicijalnog i obrazloženog postupka i zastupanje na održanom ročištu ili raspravi u svim postupcima, pred sudom ili drugim organom, u procjenjivim stvarima, zavisno od vrijednosti predmeta spora u konkretnom postupku, advokatu pripada nagrada:

Vrijednost spora

Pripadajući bodovi

od 1,00 KM. do 5.000,00 KM.

80 bodova

od 5.001,00 KM. do 10.000,00 KM.

160 bodova

od 10.001,00 KM. do 20.000,00 KM.

240 bodova

od 20.001,00 KM. do 50.000,00 KM.

300 bodova

od 50.001,00 KM. do 100.000,00 KM.

350 bodova

preko 100.000,00 KM.

350 + 2 bodova za svakih započetih 1.000,00 KM. preko 100.000,00 KM. ali ne više od 1.000 bodova


Za zastupanje (pristup) na neodržanoj raspravi i ročištu, u svim postupcima, pred sudovima i drugim organima, u procjenjivim stvarima, zavisno od vrijednosti predmeta spora u konkretnom postupku, advokatu pripada 50% nagrade iz stava 1. ovog. Tar. br.
Za sastavljanje pravnog lijeka, odgovora na pravni lijek i zastupanje na održanom ročištu i raspravi po pravnom lijeku, u svim postupcima, pred sudovima i drugim organima, u procjenjivim stvarima, zavisno od vrijednosti predmeta spora u konkretnom postupku, advokatu pripada nagrada iz stava 1. ovog Tar. broja uvećana za 50%.

Tar.br.3.
OSTALI POSTUPCI (u neprocjenjivim predmetima)

Sastavljanje podnesaka i zastupanje na ročištu:

U sporovima zbog smetanja posjeda, o pravu službenosti, o drugim stvarnim pravima, iz radnih odnosa, stambenog odnosa kao i autorskih i drugih srodnih prava


100. bodova

U sporovima o razvodu i poništenju braka, o zakonskom izdržavanju, o smještaju maloljetne djece, o osporavanju i utvrđivanju očinstva i materinstva i drugim srodnim predmetima


120. bodova

U postupcima pred sudom časti, izabranim sudom, arbitražom ili drugim organom

200. bodova

U postupcima upisa u sudski ili drugi registar

250. bodova

U sporovima povodom upisa u sudski ili drugi registar

300. bodova

U postupcima pred ustavnim sudom i postupku za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda

400. bodova

U upravnom postupku

150. bodova

U upravnom sporu

300. bodova

U postupcima prekršaja u privrednom poslovanju

300. bodova

U prekršajnom postupku

100. bodova

U postupku kod poslodavca

150. bodova

U svim drugim ovim Tar.br. neimenovanim postupcima

150. bodova


Za sastavljanje pravnog lijeka, odgovora na pravni lijek i zastupanje na održanom ročištu i raspravi po pravnom lijeku, u svim postupcima, pred sudovima i drugim organima, advokatu pripada nagrada iz stava 1. ovog Tar.br. uvećana za 50%

SASTAVLJANJE ISPRAVA
Za sastavljanje ugovora, izjave volje i druge isprave advokatu pripada nagrada prema Tar.br.2. i Tar.br.3.

Tar.br.5.
PRAVNI SAVJETI I MIŠLJENJA

Usmeni pravni savjet i mišljenje

10. bodova

Pismeni pravni savjet i pismeno pravno mišljenje sa činjeničnim i pravnim obrazloženjem

50 % od nagrade prema Tar.br.2. i Tar.br.3., zavisno od vrste zahtijevanog postupanja


Advokatu ne pripada posebna nagrada za pravno uputstvo, savjet i mišljenje radi pokretanja postupka i za vrijeme trajanja postupka ukoliko advokat te poslove izvršava kao punomoćnik ili branilac u tim postupcima.
Tar.br.6.
UČESTVOVANJE NA KONFERENCIJAMA

Za učestvovanje na konferenciji i sastanku na kojem se raspravlja o činjeničnim i pravnim pitanjima u poslu klijenta advokatu pripada nagrada po Tar.br.2. ili Tar.br.3. zavisno od pravnog pitanja o kojem se raspravlja.

Tar.br.7.
RAZMATRANJE SPISA, PROVJERA PRAVOSNAŢNOSTI I IZVRŠNOSTI,
PRIBAVLJANJE ISPRAVA ZA STRANKU

Uvid u spis, javnu knjigu i registar i pribavljanje izvoda iz javne knjige i registra

30. bodova

Provjera ili pribavljanje klauzule pravosnažnosti ili izvršnosti

30. bodova

Sastav obavještenja i uputstva klijentu, zamjeniku i drugim učesnicima u pravnom poslu klijenta

30. bodova

Sastav opomene protivnoj stranci da plati određeni iznos, ispuni neku obavezu ili izvedbu

50% od nagrade po Tar.br.2. ili Tar.br.3., zavisno od vrste zahtijevanog postupanja


Tar.br.9.
NAGRADA ZA VRIJEME
Za svaki započeti sat odsustva iz kancelarije zbog učestvovanja u istrazi, radnji dokazivanja, pregovaranja, prisustva na ročištu, pretresu ili raspravi po 30. bodova.

Tar.br.10.
ODBRANA ILI ZASTUPANJE VIŠE STRANAKA
Kad advokat u istom postupku brani ili zastupa više klijenata, pripada mu pravo na povišenje nagrade iz odgovarajućeg tarifnog broja za drugog klijenta u visini od 50% i za svakog sljedećeg još za 25%, s tim da iznos povišene nagrade ne može biti veći od 100% od nagrade po odgovarajućem Tar. broju.
U postupku naplate i odlučivanja o naknadi troškova zastupanja iznos nagrade po stavu 1. ovog Tarifnog broja dijeli se na jednake dijelove prema broju klijenata. 

Tar.br.11.
POVIŠAVANJE ILI SNIŽAVANJE TARIFNIH STAVKI
Za posebno stručno i specijalističko znanje, koje zahtijeva obrađeni predmet, posebnu težinu predmeta, ili posebnu odgovornost za obavljeni rad, nagrada iz odgovarajućeg tarifnog broja može se povećati do 100%.
Posebna stručnost i specijalističko znanje priznaje se za rad u sloţenim sporovima i postupcima, ili u sačinjavanju posebnih vrsta ugovora, kada se radi o potrebi poznavanja ili proučavanja stranog prava il pravne literature, proučavanje ili obrađivanje stručnih pitanja iz područja tehnike, hemije, tehnologije, prirodnih i fizičkih nauka, medicne, društvenih nauka, i sl.
U jednostavnijim poslovima, uzimajući u obzir sve okolnosti obavljenog posla i koristi koje ima klijent, pripadajuća nagrada iz odgovarajućeg tarifnog broja može se sniziti za 25%, ali ne u poslovima za koje je već po ovoj tarifi određena nagrada u visini od 50%. 

Tar.br.12.
PAUŠALNA NAGRADA
Advokatu pripada paušalna nagrada u iznosu od 25% od iznosa nagrade određene ovom Tarifom za radnju u postupku za koju su sporedne radnje obavljene za sve sporedne radnje obavljene u svim postupcima (prikupljanje informacija, preglede spisa, predaja podnesaka sudu i pošti i sl. radnje.), za koje radnje mu pripada posebna nagrada prema ovoj Tarifi.

Čl.3.
Advokat i klijent mogu ugovoriti pružanje pravne pomoći za svaki ili određene slučajeve, na određeno ili neodređeno vrijeme i ugovoriti nagradu advokatu u paušalnom iznosu.
Ugovor o pružanju pravne pomoći u paušalnom iznosu zaključuje se u pismenoj formi i mora sadržavati, između ostalog, opis poslova pravne pomoći, način plaćanja i uračunavanja ili neuračunavanja paušalne nagrade u obračunu i plaćanju nagrade i naknade troškova za rad advokata.

Čl.4.
Advokat i klijent mogu ugovoriti visinu nagrade advokatu, kao i visinu troškova za rad i u vezi rada advokata.
Ugovor iz stava 1. ovog člana se zaključuje u pismenoj formi.
Ugovor iz stava 1. ovog člana je perfektan kada ga potpišu klijent i advokat.
Ugovorom iz stava 1. ovog člana isključuje se primjena ove Tarife u dijelu kojim je određena visina nagrade i naknade troškova za rad advokata.

Čl.5.
Za pružanje pravne pomoći u Federaciji BiH, Distriktu Brčko, pred Sudom BiH i inostranstvu državljaninu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Republike Srpske, Distrikta Brčko i Bosne i Hercegovine, advokat ima pravo izbora ili zahtijevati naknadu troškova i nagradu po ovoj Tarifi ili po tarifi kojoj je određena nagrada i naknada za rad advokata u Federaciji BiH, odnosno po tarifi, odgovarajućem normativu, kojoj je određena nagrada i naknada za rad advokata u zemlji u kojoj je zastupao klijenta, i kad je zastupanje obavljeno pismenim putem.
Visina nagrade za pruženu pravnu pomoć klijentu stranom državljaninu ili stranom pravnom licu, može se pismeno ugovoriti mimo elemenata ove Tarife.
Ukoliko između advokata i klijenta iz stava 2. ovog člana nije pismeno ugovorena nagrada i naknada troškova za pružanje pravne pomoći, advokat može od klijenta zahtijevati nagradu ili naknadu troškova prema ovoj Tarifi ili tarifi, odnosno odgovarajućem normativu, kojom je određena nagrada i naknada za rad advokata u zemlji koje je klijent državljanin, odnosno u zemlji u kojoj je sjedište pravnog lica-klijenta.

Čl.6.
U postupku naplati i priznavanju nagrade za rad advokata prema ovoj Tarifi, kao i u postupku odlučivanja suda ili drugog organa o troškovima postupka na teret protivne strane, nagrada predviđena ovom Tarifom uvećava se za iznos poreza na promet usluga.

Čl.7.
Advokatu pripada naknada troškova za stvarne izdatke koji su bili potrebni za izvršenje povjerenih mu poslova.
U troškove koji se imaju naknaditi po odredbama ove Tarife, spadaju i izdaci za poštanske, telefonske, telefaks i bankarske usluge.

Čl.8.
Za obavljanje poslova izvan sjedišta advokatske kancelarije advokat ima pravo na naknadu troškova za prevoz, dnevnice i na naknadu za odsustvovanje iz kancelarije.

Čl.9.
Advokat ima pravo na naknadu troškova prevoza u visini cijene putničke karte prevoznog sredstva po izboru advokata.
Naknada iz prethodnog stava pripada advokatu u visini cijene prevoza za putovanje koje će najkraće trajati i najkraćim putem.
Ukoliko je putovanje izvršeno noću advokatu pripada pravo na naknadu troškova korišćenja kola za spavanje, odnosno kabine na brodu.
Za upotrebu vlastitog automobila advokatu pripada naknada u visini od 30% cijene BM95/98 za svaki pređeni kilometar puta.

Čl.10.
Advokat ima pravo i na dnevnicu u visini od 100 bodova ako zbog izvršavanja poslova ostane na putu ili u mjestu u kome mu nije sjedište kancelarije duže od 12. sati.
Ukoliko advokat mora ostati na putu izvan sjedišta kancelarije u toku dana duţe od 16. sati ili više dana ima pravo i na naknadu troškova korišćenja hotelskog smještaja kategorije po svome izboru.

Čl.11.
Odmjeravanje troškova na teret protivne strane u odgovarajućem postupku ne utiče na obračun nagrade i naknade troškova između advokata i klijenta za izvršeni rad i izdatke u vezi s radom.
Na zahtjev klijenta advokat je dužan sačiniti pismeni obračun nagrade za izvršeni rad, kao i troškova rada, i predočiti mu ovu Tarifu, osim ako je nagrada i naknada troškova ugovorena.
Advokat nema pravo od lica/klijenta tražiti nagradu za rad ako je aktom organa Advokatske komore Republike Srpske imenovan/postavljen za zastupnika, punomoćnika ili branioca tome licu/klijentu.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Čl.12.
U odnosu sa klijentom advokat primjenjuje Tarifu i odluku o vrijednosti boda koje su na snazi u trenutku naplate advokatske nagrade, osim ako je nagrada i naknada troškova ugovorena.
Advokat ima pravo od klijenta zahtijevati naknadu troškova za stvarne izdatke koji su nastali u obavljanju povjerenih mu poslova u iznosu prema računima uvećanim za zakonsku zateznu kamatu obračunatu od dana kada je izdatak učinjen do dana naplate.

Čl.13.
Kad sud ili drugi organ odlučuje o naknadi troškova zastupanja na teret protivne strane, pa i u slučaju spora između advokata i klijenta, primjenjuje Tarifu i odluku o vrijednosti boda koje su na snazi u vrijeme donošenja meritorne odluke.

Čl.14.
Vrijednost boda utvrđuje Izvršni odbor Komore.
Vrijednost boda iznosi 2,00 KM.
Novoutvrđena vrijednost boda stupa na snagu danom objave u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

Čl.15.
Izvršni odbor Advokatske komore Republike Srpske daje obavještenja i tumačenja ove Tarife.

Čl.16.
Ova Tarifa stupa na snagu danom objavljivanja u «Službenom glasniku Republike Srpske».
Danom stupanja na snagu ove Tarife prestaje važiti Tarifa o nagradama i naknadi troškova za rad advokata od 18.12.1999. godine sa svim izmjenama i dopunama.


P r e d s j e d n i k
 Jovan S. Čizmović, advokat, s.r.
Broj: Sk.AK RS - 04/05.
Teslić, Mart 12. 2005. godine. 




Post a Comment

0 Comments